Της ξενιτιάς - Διασκευή #22

by 1:17:00 π.μ. 7 αγκάθια

Αν και δεν υπάρχει διάθεση, κάθησα στον υπολογιστή να ξεχαστώ λιγάκι.Κάπου διάβασα ότι ξημερώνει Τσικνοπέμπτη.Το είχα ξεχάσει, όπως γενικά χάνω τις μέρες το τελευταίο διάστημα.

Ημέρα διασκευών και το μόνο που μου ήρθε, κάτι που είχα θυμηθεί πριν λίγες μέρες σε μια συζήτηση.Μουσική Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι Ερρίκος Θαλασσινός κάπου στα μέσα του '60 σε πρώτη εκτέλεση από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.




Τότε που ορδές έφευγαν τα τρένα και τα καράβια στο εξωτερικό γεμάτα Έλληνες ταλαιπωρημένους που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον.Η βόρεια Ελλάδα μετανάστευε τότε κυρίως προς Γερμανία και Σουηδία.Οι πιο νότιοι και οι νησιώτες διάλεγαν Αμερική και Αυστραλία.


50 χρόνια μετά ξαναζούμε τις ίδιες αγωνίες κι ετοιμάζουμε βαλίτσες...Άραγε θα γραφτούν ξανά τέτοια υπέροχα τραγούδια;Ή έτσι απλά, θα τα χάσουμε όλα;


Με την φωνή του Δ. Μητροπάνου απλά ανοίγεις χέρια κι αρχίζεις να χορεύεις.Διαχρονική και αξεπέραστη εκτέλεση.


Αλλά αγαπώ ιδιαίτερα και τη διασκευή από τους Τρίφωνο που με τον μοναδικό τους τρόπο, κατάφεραν κι άλλαξαν εντελώς το ύφος του τραγουδιού.Κι επειδή η ψυχολογία είναι αρκετά πεσμένη σήμερα, διαλέγω αυτήν για αγαπημένη της Πέμπτης!Ελπίζω να αρέσει σε όσους το ακούνε για πρώτη φορά!



Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες
και περπατώ στα ξένα
είναι το σπίτι ορφανό
αβάσταχτο το δειλινό
και τα βουνά κλαμένα
Στείλε ουρανέ μου ένα πουλί
να πάει στη μάνα υπομονή

Στείλε ουρανέ μου ένα πουλί
ένα χελιδονάκι,
να πάει να χτίσει τη φωλιά
στου κήπου την κορομηλιά
δίπλα στο μπαλκονάκι,
στείλε ουρανέ μου ένα πουλί
να πάει στη μάνα υπομονή

Να πάει στη μάνα υπομονή
δεμένη στο μαντίλι
προικιά στην αδερφούλα μου
και στη γειτονοπούλα μου
γλυκό φιλί στα χείλη

elena porcupine

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

7 σχόλια:

  1. Η διαφορά;

    Τότε η μετανάστευση γίνονταν από τη φτωχολογιά με το στόχο να γυρίσουν κάποτε πίσω. Εξ΄ ου και τα μεταναστευτικά εμβάσματα που επέστρεφαν ένα μέρος του παγκόσμιου εισοδήματος των ελλήνων, στη χώρα.

    Τώρα; Φυλλοροή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και "μυαλών", τα οποία θα φτιάξουν τη ζωή τους έξω, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους... Μόνο για διακοπές 15 μέρες το χρόνο θα μας έχουν. Δεκάρα δεν θα δει ο έρμος ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα "μυαλά" πλέον νομίζω θα εκλείψουν καλέ μου Κοσμοναύτη.Ποιό παιδί θα κάτσει να σπουδάσει εδώ για να βγει μετά έξω;Ή θα φύγει απευθείας, ή θα το ρίξουνε στις τέχνες και στα μεροκάματα.Δυστυχώς πολύ άτυχη η γενιά μου και οι επόμενες!

      Διαγραφή
  2. καλημέρα σκατζοχοιράκι...μου αρέσει πολύ η εκτέλεση από το τρίφωνο..απλά εκπληκτική!!!
    πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τελείως διαφορετικό το στυλ που μετέτρεψαν το τραγούδι.Για τις φωνές τους απλά ασχολίαστο!

      :-)

      Διαγραφή
  3. Σκάσε ένα χαμόγελο όσο κι αν δεν βγαίνει ρε κορίτσι! Με το ζόρι για να βγεί ο ήλιος όπως λέει και η γιαγιά Αντιγόνη! Τρίφωνο απλά εκπληκτικοί!
    στέλνω φιλιά!
    xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες λόγω και κάποιοων προσωπικών-οικογενειακών θεμάτων το χαμόγελο βγαίνει αραιά και πού!Όλα στο πρόγραμμα θα μου πεις πως είναι.Βοηθάει και ο καιρός στην μελαγχολία.

      Θα επανέλθει ο σκαντζόχοιρος όμως, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

      Διαγραφή
  4. Κάτι ξέρεις εσύ ....κάτι ξέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτσι απλά μου σχολίασαν...